Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid.


Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.


Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden.

 

Mechanische ventilatie

Nieuwbouwhuizen zijn standaard voorzien van mechanische luchtafvoer en voorzien van ventilatie roosters voor toevoer in kozijnen of ook een mechanische luchttoevoer. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend ververst wordt, doordat het ventilatiesysteem voortdurend lucht uit de woning wegzuigt. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters en eventuele open (klep)ramen. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Dat kan prima met mechanische afvoer, maar goed gebruik en onderhoud is noodzakelijk.

 

Onderhoud mechanische luchtafvoer

Onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem is belangrijk voor jouw gezondheid. Zonder onderhoud vermindert het vermogen om vervuilde lucht af te voeren, en komt er ook minder frisse lucht het huis in.

Onderhoud aan de ventilatie-unit (de motor)is belangrijk en wij raden u aan deze één keer in de twee jaar te laten onderhouden. Het ventilatiesysteem als geheel moet ongeveer elke vier jaar gecontroleerd worden en opnieuw worden ingeregeld.

Ook voor het schoonmaken van de afvoerkanalen kunt u ons contacten. Dat moet tenminste eens in de acht jaar gebeuren.