Vijverberg-Zuid Bergen op Zoom

Aannemer: Lithos
Woningen/ appartementen: 131 Woningen en Appartementen
Installaties: LG, MV/WTW
Opgeleverd in: Fase 1 is op geleverd.
Plaats: Bergen op Zoom

Over het project

Project Vijverberg-Zuid betreft een wijkvernieuwing in Gageldonk-West in Bergen op Zoom. Het project biedt veelzijdig wonen en wordt in 3 fases gerealiseerd. Er is ruimte voor iedereen. Zo is er nagedacht over wonen in het groen en aan het water én er wordt een mix van levensloopbestendige woningen, eengezinswoningen en appartementen gerealiseerd.

Alle 131 woningen worden gebouwd volgens de duurzame principes; circulair bouwen en NOM (Nul-Op-Meter). NOM betekent dat deze woningen per jaar evenveel energie opwekken als verbruiken (uitgaande van een 2,5 persoons gezin). Bij circulair bouwen worden zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw gebruikt om zo de CO2 uitstoot en de afvalberg te verminderen.

De bouw van de eerste fase (47 woningen waarvan 37 appartementen) is gestart in september 2021. De wijkvernieuwing van Vijverberg-Zuid zal waarschijnlijk duren tot en met 2024.

Werkzaamheden Bonte Installaties

Bonte Installaties werkt hier zij aan zij met zusterbedrijf G&L Elektrotechniek. De werkzaamheden van Bonte Installaties bestaan uit:
– het aanleggen van de distributieleidingen vanaf de bron tot in de woningen
– het installeren van de klimaatinstallaties bestaande uit het afgifte systeem inclusief regeling, de warmtepomp en het ventilatie systeem
– het aanbrengen van de volledige GaWaLo installatie bestaande uit riolering, water installaties en sanitair

Bijzonder aan dit project is dat er met 2 duurzame systemen wordt gewerkt. Zo hebben de woningen allemaal een individuele warmtepompinstallatie en eigen bronvoorziening. De appartementen maken gebruik van een klein collectief. Meerdere bewoners maken hier gebruik van 1 gezamenlijke bron (bestaande uit meerdere bronboringen) maar hebben wel elk hun eigen warmtepomp.

Projectmonteur aan ’t woord

Hoofdmonteur Ruud Stevens zorgt ervoor dat op deze bouw alles op rolletjes loopt. Hij is verantwoordelijk voor het aftekenen van de installatie op de muur en zorgt dat zijn ploeg vooruit kan! Hij stuurt het Bonte Installaties team aan, zorgt voor materiaal en controleert de werkzaamheden.

Ruud over project Vijverberg-Zuid

“Fase 1 van dit project is net opgeleverd, we zijn op dit moment aan de slag met het maken van de dekken en de ruwbouw van fase 2. Het project bestaat uit 3 fases. Per fase worden er steeds tussen de 40 en 50 woningen gerealiseerd. We zijn hier aan het werk samen met onze collega’s van G&L Elektrotechniek daardoor kunnen we snel schakelen.

Zeker wanneer je weet dat in de nieuwe W-installaties veel elektronica is verwerkt dan is het goed dat je niet afhankelijk bent van een compleet andere partij maar direct kunt schakelen met je collega’s van G&L Elektrotechniek.”

“Ik vind mijn vak het mooiste vak van de bouw. Daar waar een metselaar bijvoorbeeld de hele dag stenen legt, is ons werk heel afwisselend. Het is het meest variabele werk van de bouw. Wij zijn erbij vanaf de fundering tot aan het dak en wij verzorgen de riolering, de warmtepompen, het sanitair, van alles wat.”

Ruud over zijn dagelijkse werkzaamheden bij Bonte Installaties

“Mijn werk hier is heel afwisselend en ik heb een gezellige ploeg mensen om me heen. Ik werk nu al zo’n 2 jaar met deze ploeg, we weten wat we aan elkaar hebben. En het zijn allemaal jonge jongens die ik nog wat kan leren.

Ik heb zelf het vak ook in de praktijk geleerd. Direct toen ik van de lts afkwam ben ik bij Bonte Installaties gaan werken. Dat is inmiddels bijna 40 jaar geleden. Met alle ups en downs die ik in het bedrijf heb meegemaakt, vind ik het nog steeds fijn om bij Bonte Installaties te werken. De sfeer is goed en het is ook goed verdienen.

Ik ben handig met mijn handen en zou er niet aan moeten denken om bijvoorbeeld op kantoor te werken. Op de bouw heb ik veel vrijheid, ik regel mijn eigen werk op mijn eigen bouw en dat is fijn.

Ik moet wel zeggen dat ik behoorlijk recht voor zijn raap ben. Bij Bonte Installaties kan en mag dat ook. Sterker nog, het wordt gewaardeerd. Ik zeg waar het op staat en dit komt uiteindelijk de bouw ten goede. Dat is goed voor Bonte Installaties, onze opdrachtgever en dus het eindresultaat. En dat is voor project Vijverberg-Zuid niet anders.”

Samenwerking met

Hoofdaannemer: Lithos Bouw & Ontwikkeling
Opdrachtgever: Stadlander en gemeente Bergen op Zoom
Projectontwikkelaar: Zenzo
Engineering W-installatie: Grootswagers & van Heist Engineering
Elektrotechniek: G&L Elektrotechniek
Grondboringen: Nathan Projects

Scroll naar boven